To EBEN στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής – ΕΒΕΝ GR, που εκπροσωπεί το Εuropean Business Ethics Network είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2005.

 

To EBEN στην Ευρώπη

Το EBEN είναι το πλέον ενεργό Δίκτυο Επιχειρηματικής Ηθικής σήμερα στην Ευρώπη, το οποίο αριθμεί ήδη 18 χώρες – μέλη, μεταξύ των οποίων η Δανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Το ΕΒΕΝ ιδρύθηκε το 2000 και είναι ήδη αναγνωρισμένο παγκοσμίως ως εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αντίληψης για την επιχειρηματική ηθική.

Στόχος του Ευρωπαϊκού Δικτύου είναι να διαδώσει το είδος της διοίκησης που βασίζεται σε αξίες, στην ηθική της ηγεσίας, αλλά και να αυξήσει τη γνώση για την ευθύνη που έχουν οι εταιρείες προς την κοινωνία.

Μακροπρόθεσμα στοχεύει στην καλλιέργεια μίας κοινωνίας επιχειρηματιών που ασπάζονται τις αξίες της επιχειρηματικής ηθικής, οι οποίοι θα γαλουχήσουν τις επόμενες γενιές επαγγελματιών και ακαδημαϊκών.

 

Η αποστολή μας

Αποστολή μας είναι να προωθήσουμε την ηθική και την αριστεία στις επιχειρήσεις, να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δεοντολογικές προκλήσεις στην παγκόσμια αγορά και να δώσουμε τη δυνατότητα διαλόγου για τον ρόλο των επιχειρήσεων στην κοινωνία.

“Η ακεραιότητα χωρίς γνώση

είναι αδύναμη και άχρηστη,

και η γνώση χωρίς ακεραιότητα

είναι επικίνδυνη και φοβερή “

Samuel Johnson

Το ευρωπαϊκό δίκτυο επιχειρηματικής ηθικής υποστηρίζει πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Έχουμε δημιουργήσει 18 εθνικά δίκτυα σε πολλές χώρες. Υπάρχουν ενεργές ομάδες σε περισσότερες από 40 χώρες και πάντα η δυνατότητα δημιουργίας πιο καθιερωμένων εθνικών δικτύων EBEN. Δίπλα στις πολλές δραστηριότητες των εθνικών μας δικτύων ή μεμονωμένων μελών, το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων του EBEN συνεχώς διευρύνεται αλλά προς το παρόν οι κύριες δραστηριότητές μας είναι:

 • Ετήσιο Συνέδριο EBEN: φιλοξενούνται από μια εθνική ομάδα, όπου η διάσκεψη αυτή συγκεντρώνει ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες γύρω από ένα κεντρικό θέμα.
 • Ερευνητικό Συνέδριο EBEN: βασισμένο σε ένα κεντρικό θέμα και απευθυνόμενο κυρίως σε ακαδημαϊκούς, η διάσκεψη αυτή παρουσιάζει την πρόσφατη έρευνα ή έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιτρέπει στους επαγγελματίες ηθικούς από όλους τους τομείς να ανταλλάσσουν το επιστημονικό έργο τους.
 • Διδακτορικό εργαστήριο EBEN: απευθύνεται σε όσους διδάσκουν διδακτορικά στην επιχειρησιακή ηθική αυτή η ετήσια εκδήλωση συνήθως προηγείται της ετήσιας διάσκεψης.
 • Ομάδες Ενδιαφέροντος EBEN: Στο πλαίσιο του EBEN, διάφορες ομάδες ενδιαφέροντος επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα (π.χ. SRI, CSR σε ΜΜΕ κ.λπ.). Αυτές οι ομάδες συμφερόντων οργανώνουν κάθε είδους δραστηριότητες ανοιχτές σε όλους.

“Η επιχείρηση στηρίζει τα πάντα στην εθνική μας ζωή,

συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής μας ζωής”

Woodrow Wilson

Τα επιχειρηματικά πρόσωπα είναι ενεργά μέλη του ΕΒΕΝ και το ΕΒΕΝ θέλει να είναι αμφίδρομη οργάνωση όπου οι ακαδημαϊκοί και οι επιχειρηματίες αλληλεπιδρούν συνεχώς και μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο.

Υποστηρίζουμε επαγγελματίες προσφέροντας:

• Το φόρουμ της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής ηθικής: αυτό το ετήσιο συνέδριο, συνδιοργανωμένο με τρεις εταίρους, επικεντρώνεται αποκλειστικά στη δεοντολογία και στους υπαλλήλους συμμόρφωσης. Είναι ένα ιδανικό μέρος για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

• Διεθνές δίκτυο ακαδημαϊκά ενημερωμένων ικανοτήτων στον τομέα της δεοντολογίας των επιχειρήσεων και συναφών τομέων όπως η εταιρική κοινωνική ευθύνη, η λογοδοσία και η εταιρική ιθαγένεια.

• Αρένα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και τις βέλτιστες πρακτικές.

• Διεθνείς σχέσεις με ερευνητές και συμβούλους επιχειρηματικής ηθικής

• Σύνδεσμοι και κοινά έργα με συναφή δίκτυα ανά τον κόσμο.

• Πρόσβαση σε εργαλεία ηθικής δεοντολογίας, όπως κατάρτιση σε δίλημμα, αξιολόγηση αξιών στην οργάνωση και δυνατότητα συμμετοχής στην ανάπτυξη προτύπων.

Μέσα από τις δραστηριότητες των μελών μας και τις πολυάριθμες διασκέψεις, το EBEN προσφέρει μια συνεχή ροή εκδόσεων στην επιχειρηματική δεοντολογία με σταθερούς δεσμούς με τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Δημοσιεύουμε ετήσιες ειδικές εκδόσεις του περιοδικού “Business Journal Ethics” (ειδική τιμή για τα μέλη του ΕΒΕΝ που συμμετέχουν στο ετήσιο συνέδριο) και ZFWU και έχουν θεσμικό σύνδεσμο με την ευρωπαϊκή αναθεώρηση Business Ethics. Το EBEN αντιπροσωπεύει την Ευρώπη στο στάδιο της διεθνούς επιχειρηματικής δεοντολογίας, π.χ. στα συνέδρια της Διεθνούς Εταιρείας Επιχειρήσεων, Δεοντολογίας και Οικονομίας. Έχουμε εκτεταμένες επαφές με αρκετές συνεργαζόμενες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επιχειρηματικής ηθικής και της ΕΚΕ και δραστηριοποιούνται τακτικά σε πολιτικούς φορείς που ασχολούνται με την ΕΚΕ και την επιχειρηματική ηθική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του EBEN GR

eben gr logo

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024. πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του EBEN GR (EUROPEAN BUSINESS ETHICS NETWORK-GREEK CHAPTER).

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης διενεργήθηκαν εκλογές για την συγκρότηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα, ομόφωνα, ως εξής:

 

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος Αντώνης Γκορτζής
Αντιπρόεδρος Απόλλων Καρακαλάς
Γενική Γραμματέας Τζελίνα Καρελλά
Ταμίας Ιωάννης Μπερτσάτος
Μέλος ΔΣ Δημήτρης Πάτρας
Μέλος ΔΣ Αντώνης  Σπανός
Μέλος ΔΣ Βασίλης Φερεντούρος
Αναπληρωματικό Μέλος Ανδρέας Παμφύλου
Αναπληρωματικό Μέλος Γεώργιος Πιερράκος

 Ακαδημαϊκή Επιτροπή

Πρόεδρος Ιωάννης Φίλος
Μέλος Νάνσυ Παπαλεξανδρή
Μέλος Δρ. Μαρία Στυλιανίδη
Μέλος Ιωάννης Μπερτσάτος
Μέλος Ευαγγελία Θ. Παππά
Μέλος Ιορδάνης Καβαθατζόπουλος

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ EBEN GR

ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΓΚΟΡΤΖΗΣ

Πρόεδρος EBEN GR

 

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά και Νομικά. Έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές, στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Μάρκετινγκ και Οικονομετρία. Παρακολούθησε Crash course MBA στο Πανεπιστήμιο του HARVARD. 

 • Marketing Coordinator της UNILEVER στο Λονδίνο, για την Ευρώπη και την Ν. Αμερική στα απορρυπαντικά. 
 • Διευθυντής Μάρκετινγκ Λεβερ 
 • Σύμβουλος Μάρκετινγκ, Media -RESEARCH της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER ΤΟΜΕΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. 
 • Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΩΝ, 
 • Πρόεδρος της FEDIMA HELLAS 
 • Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάρκετινγκ 
 • Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων (WFA). 
 • Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου των Επιμελητηρίων του Πειραιά. 
 • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Επιμελητηρίων της Μεσογείου. 
 • Πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων της ΟΝΕΤΕΑΜ και της THEME. 
 • Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, 
 • Πρόεδρος του EBEN.GR (Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής). 
 • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ACTION-AID. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου για το CR FOR CITIZENS 
 • Ιδρυτικό και μέλος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επαγγελματικού προσανατολισμού. ΙΕΠΑΣ 
 • Αντιπρόεδρος του Π.Α.Ι.Δ.Ι.Α. Αριστείας. 
 • Πρόεδρος Ευρώπης και Ελλάδας του Δικτύου της Επιχειρηματικής Ηθικής. Πρόεδρος του Strategic Board -Τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 
 • Πρόεδρος των φίλων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πάσης Ελλάδος 
 • Πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου φίλων του Πολεμικού Μουσείου 

ΤΖΕΛΙΝΑ ΙΩΣ. ΚΑΡΕΛΛΑ

Γενική Γραμματέας
EBEN GR

www.gkarella.gr

 

Η Αγγελική Καρελλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Kατέχει τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών Msc στο Marketing και την Επικοινωνία από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι πιστοποιημένη  Senior Assessor για το διεθνές πρότυπο ποιότητας EFQM (Βρυξέλλες) καθώς και για συστήματα ποιότητας ISO (ISO 9001, ISO 1435, ISO 22000).

Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για την ποιότητα στην Ελλάδα, στην Γαλλία  (Association Francaise de Normalisation AFNOR) και στο Βέλγιο (EFQM). Εργάσθηκε για πολλά χρόνια ως Υπεύθυνη Ποιότητας σε θυγατρική στην Ελλάδα του  Αεροναυπηγικού Ομίλου Dassault Aviation (κατασκευάστρια εταιρεία μαχητικών αεροσκαφών MIRAGE, RAFALE,ιδιωτικών τζετ FALCON κλπ). Έχει διατελέσει Αξιολογήτρια Οργανισμών του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για το Υπουργείο ανάπτυξης στα Εθνικά Βραβεία Ποιότητας. Έχει συνεργασθεί με την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Παντείου Πανεπιστημίου ως Μέντορας και έχει συνεργασθεί με τον ΕΛΟΤ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ) για την δημιουργία του ISO 1435 Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας Εταιριών Επικοινωνίας.

Από το 2007 παρέχει Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για την ανάπτυξη Οργανισμών του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα καθώς και για την εκπόνηση στρατηγικής και τον σχεδιασμό δράσεων Κοινωνικής Υπευθυνότητας. Είναι Γενική Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού ΕΒΕΝ (EUROPEAN BUSINESS ETHICS NETWORK GREEK CHAPTER).καθώς και του AMBASSADORS CLUB OF EBEN GREECE.Είναι μέλος του Advisory Committee του οργανισμού ΙΝΒΙΑΝ (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ) που είναι εθνικός εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού EFQM EUROPEAN FOUNDATION FOR QUALITY MANAGEMENT) με έδρα τις Βρυξέλλες που πιστοποιεί Οργανισμούς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με το πρότυπο Αριστείας EFQM.

Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια σε συνεργασία με Υπουργεία όπως ενδεικτικά στο συνέδριο της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ τον Απρίλιο του 2021 με θέμα «την διαχείριση υβριδικών απειλών και κρίσεων». Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Δρ. ΜΠΕΡΤΣΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ταμίας EBEN GR

 

Ο Ιωάννης Μπερτσάτος του Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και διατελεί από το καλοκαίρι του 2010 Διευθύνων Σύμβουλος της ΛΕΤΡΙΝΑ Α.Ε. – Ανεξάρτητοι Επιθεωρητές & Φορέας Πιστοποίησης. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, από όπου αποφοίτησε με BA και MEng with Honours. Στη συνέχεια μετέβει στην Βοστώνη όπου ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στο Massachusetts Institute of Technology (MIT), στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με διατριβή στην υποθαλλάσια ακουστική (sonar). Κατά την παρουσία του εκεί, διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας των Ελλήνων φοιτητών, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μεγαλύτερης φοιτητικής εστίας του MIT.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ασχολήθηκε άμεσα με θέματα Διαχείρισης και Διασφάλισης Ποιότητας, συμμετέχοντας ενεργά στην Ελληνική Ένωση Φορέων Επιθεώρησης Πιστοποίησης (HellasCert), της οποίας έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας. Από το 2021 έχει αναλάβει Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Βιωσιμότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΝΒΙΑΝ), της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που εκπροσωπεί τον θεσμό του European Foundation for Quality Management (EFQM) στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Δρ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ACE
ΜΕΛΟΣ EBEN GR

 

 

ACE /Ambassadors Club of EBEN (President/Πρόεδρος) – BOD Member EBEN Greece (RME Senior Auditor/Ιδρυτικό Μέλος & Πιστοποιημένος Ελεγκτής) – INRETED Investments (C.E.O/Γενικός Διευθυντής) – Athenian Sea Carriers (Corporate Responsibility Officer-Budgeting Mgr/Διευθυντής Ελέγχου Διακυβέρνησης και EKE-Προϊστάμενος Προϋπολογισμού , MAROX HELLAS (Financial Advisor/Οικονομικός Σύμβουλος), AVIN OIL TRADER & VARNIMA INTL (Planning & Budgeting Officer-Financial Analyst/ Υπεύθυνος Προϋπολογισμού & Ανάλυσης-Οικονομικός Αναλυτής), Port of London Authorities (Training Member/Εκπαιδευόμενο Μέλος).

Doctorate & Masters in Business Administration (University California/Διδακτορικό σε Συστήματα Διοίκησης), Postgraduate in Corporate Governance (Tulane University/Μεταπτυχιακό σε Διακυβέρνηση), AICPA Professional Certification in COSO Internal Controls (Επαγγελματική Πιστοποίηση Εσωτερικού Ελέγχου), Postgraduate in Port & Shipping Administration (University of Wales/Μεταπτυχιακό Λιμενικών και Ναυτιλιακών Σπουδών), Postgraduate Shipping Finance ( Cambridge Academy of Transport/Μεταπτυχιακό σε Ναυτιλιακή Οικονομία), Professional Certificate in Exporting & Shipping (Institute of Export/Επαγγελματική Πιστοποίηση Εξαγωγών & Ναυτιλίας), Internal Auditing (University of Athens/Πτυχίο ειδικότητας Εσωτερικού ελέγχου).

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΡΗΣ 

ΜΕΛΟΣ EBEN GR

 

Ο Γεώργιος Σαρρής γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 26 Σεπτεμβρίου του 1952.  

Σπούδασε Marine Engineering στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ στην Αγγλία, από όπου  αποφοίτησε το 1977. Έκτοτε έχει συνεχή παρουσία και ενεργό ρόλο στο χώρο της Διεθνούς  Ναυτιλίας μετρώντας 45 χρόνια εμπειρίας.  

Είναι από το 1998, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΤERPRISES SHIPPING AND  TRADING S.A. η οποία διαχειρίζεται φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια.  

Από το 1977 έως και το 1985 εργάστηκε στη ναυτιλιακή εταιρεία AEGIS SHIPPING η οποία τότε  διαχειριζόταν 60 πλοία. Το 1978 ανέλαβε τη θέση του βοηθού Τεχνικού Διευθυντή ενώ παρέμεινε  στη θέση αυτή μέχρι το 1982 όταν και ανέλαβε την θέση του Τεχνικού Διευθυντή.  

Το 1986 προσλήφθηκε ως Τεχνικός Διευθυντής στην ENTERPRISES SHIPPING & TRADING S.A.  (ΕST SA). η οποία ανήκει στον όμιλο των εταιρειών του κ. Ρέστη.  

Το 1991 προήχθη σε Γενικό Διευθυντή της EST SA και παράλληλα με τα διευθυντικά του  καθήκοντα στην EST SA επέβλεπε τη διεύθυνση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ  Α.Ε., θυγατρική νεοαποκτηθείσα εταιρεία του ομίλου, με σκοπό την εξ’ολοκλήρου οργάνωση και  δημιουργία μιας αυτόνομης μονάδας για μεγάλες επισκευές πλοίων και μετατροπές θαλάσσιων  σκαφών.  

Έχοντας αποκτήσει ευρεία εμπειρία κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του και  δουλεύοντας επίσης σε σημαντικά projects, έχει κερδίσει τον σεβασμό του χώρου καθώς o  στόχος του είναι να προάγει την «ποιοτική και ασφαλή» ναυτιλία.  

Ανακηρύχθηκε ως «Greek Leader of the Year» το 2004 και «European Quality Leader of the  Year» το 2005 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ποιότητας (European Organization of Quality).  

Είναι Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής του Γαλλικού νηογνώμονα BUREAU VERITAS  (2002) και ενεργό μέλος της Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής του Νορβηγικού νηογνώμονα DNV  (2002) αλλά και μέλος της οργάνωσης INTERTANKO (2002). Είναι επίσης μέλος πολλών άλλων  εκτελεστικών επιτροπών συμπεριλαμβανομένου του Lloyds’ Register Technical Committee, του  Κορεάτικου νηογνώμονα Korean Register of Shipping (NKK), του LLOYDS Technical Marine  committee (από το 2010) και της Bahamas Shipowners Association (από 2010).  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ EBEN GR

ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΟΣ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ EBEN GR

 

Ο Ιωάννης Φίλος είναι Καθηγητής Ελεγκτικής – Διεθνών Προτύπων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης καθώς και Συνήγορος του Φοιτητή.

Είναι Μέλος του Συμβουλίου Ποιοτικού Ελέγχου (ΣΠΕ) της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), ενώ έχει συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει διατελέσει Μέλος ΔΣ και Πρόεδρος Επιτροπών Ελέγχου μεγάλων οργανισμών δημοσίου συμφέροντος, Πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Δήμου της Αττικής. Διατελεί Πρόεδρος Επιτροπής Προμηθειών Υπουργείου και είναι Μέλος του ΔΣ της ‘Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς’.

Είναι συγγραφέας 7 βιβλίων και πλήθους άρθρων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τιμητικούς τόμους. Έχει παρουσιάσει πλήθος εργασιών σε επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια. Τέλος έχει εργαστεί ως ελεγκτής στην Arthur Andersen για 7 έτη (1989-1996) και στη συνέχεια ως σύμβουλος ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων.   

ΝΑΝΣΥ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

ΜΕΛΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
EBEN GR

 

 

H Νάνσυ Παπαλεξανδρή είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Ιδρύτρια του Μ/Π  Προγράμματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού κατά την περίοδο 2001-2207 και εκπρόσωπος της Συνόδου Ελληνικών Πανεπιστημίων στη Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων το 2004-2007.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και έλαβε μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών από το Νew York University   των Η.Π.Α. και  Διδακτορικό από το University of Bath της Βρεταννίας. Διδάσκει Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Οργανωσιακή Συμπεριφορά, Eταιρική Επικοινωνία, Διαπολιτισμικό Μάνατζμεντ, Επιχειρηματική Ηθική και Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα, Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη.

Εχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ε.Ε. και σε προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών στη Ελλάδα και το Εξωτερικό. Είναι Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Ο.Π.Α. και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Γυναικών Πανεπιστημιακών.

ΔΡ. ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΜΕΛΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
EBEN GR

 

 

Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Frederick

Δικηγόρος

Από το Νοέμβριο του 2016 έως το Σεπτέμβριο του 2022 ήταν μέλος του Συμβουλίου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ)

Από το 2015 διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως Μέλος ΣΕΠ. Τα ακαδημαϊκά έτη 2018-2020 δίδαξε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα έτη 2018-2022 ήταν Course Leader του μαθήματος MPA 513, Master in Public Administration, στη  Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Από το 2013 διδάσκει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης). Είναι μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής (EBEN GR).

 Έχει επίσης συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς ως τακτικό μέλος πολλών ομάδων εργασίας. Ήταν Project Leader (ως μέλος του Συμβουλίου της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ)  του προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την ενίσχυση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την υποστήριξη της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. (SRSS) και Contact Point της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας στην Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Widely Expanding Anonymous Tipping Technology Deployment, Operation, and Trustworthiness to Combat Corruption in Eastern and Southern Europe», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό σεμιναρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων ως εισηγήτρια. Έχει συγγράψει μονογραφίες (4)  και δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα (26), στο πεδίο του φορολογικού δικαίου, της διακυβέρνησης, της πρόληψης της διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις και του whistleblowing.

Έχει εργαστεί ως επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και ως Στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου (Παρακολούθηση των μνημονιακών υποχρεώσεων των Υπουργείων στα αντικείμενα Καταπολέμησης διαφθοράς,  Δικαιοσύνης και Δημοσίων Συμβάσεων)και της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Έχει λάβει Εκπαιδευτική Πιστοποίηση (Μητρώο Εκπαιδευτών Σ.Ε.Κ. του Ε.Κ.Ε.ΠΙΣ, Μητρώο Διδασκόντων Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Μητρώο Εκπαιδευτών της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Μητρώο Συνεργατών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου).

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Θ. ΠΑΠΠΑ

ΜΕΛΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
EBEN GR

 

 

Η Ευαγγελία Θ. Παππά αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η διδακτορική της διατριβή με θέμα «Επιχειρηματική καινοτομία και ανάπτυξη: Η περίπτωση της Ελληνικής Οικονομίας» εγκρίθηκε με βαθμό ‘Άριστα’. Τον Ιούλιο του 2019 ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Αξιολόγηση της αποδοτικότητας των μονάδων εσωτερικού ελέγχου στη δημόσια διοίκηση».

Από το 2012 εργάζεται ως Εσωτερικός Ελεγκτής στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είναι Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Επιστημονική Συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην αγροτική οικονομία, τη στρατηγική των επιχειρήσεων, τη (διεθνή) επιχειρηματικότητα, τον εσωτερικό έλεγχο, την επιχειρηματική ηθική και τα οικονομικά εγκλήματα. Είναι εισηγήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και το επιστημονικό της έργο έχει δημοσιευτεί σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά, λαμβάνοντας σημαντικό αριθμό ετεροαναφορών από Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Τέλος, έχει διατελέσει μέλος συντακτικής επιτροπής και κριτής έγκυρων επιστημονικών περιοδικών.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΑΒΑΘΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΛΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
EBEN GR

 

 

Ο Ιορδάνης Καβαθατζόπουλος είναι Καθηγητής Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Ουψάλας στη Σουηδία. Απέκτησε το διδακτορικό του στην Ψυχολογία και είναι Υφηγητής Ψυχολογίας. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα. Υπήρξε επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα, και σε άλλα. 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων μεταξύ Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Νέων Τεχνολογιών. Επικεντρώνονται στους τομείς της Μέτρησης και Εκπαίδευσης Ηθικών Δεξιοτήτων, της Ηθικής των Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Πολιτικής, στην Ηθική των Σύγχρονων Τεχνολογιών, στην Ηθική Ευχρηστίας Τεχνολογικών Συστημάτων και στην Ηθική Αυτόνομων Συστημάτων και Τεχνικής Νοημοσύνης. 

Ο καθηγητής Καβαθατζόπουλος έχει αναπτύξει ειδικά εργαλεία για τη μέτρηση των δεξιοτήτων επίλυσης ηθικών προβλημάτων και λήψης αποφάσεων καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για την υποστήριξη της ηθικής ικανότητας. Ηγέτες επιχειρήσεων, κυβερνητικών και άλλων οργανισμών εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους. Ιδιωτικές εταιρείες και κρατικοί φορείς χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για να υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων, να χαρτογραφήσουν τις ανάγκες δεοντολογίας και να μετρήσουν την ηθική ικανότητα του προσωπικού τους. 

Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών επιστημονικών περιοδικών, μέλος επιστημονικών επιτροπών των κύριων συνεδρίων στον τομέα της έρευνάς του, ιδρυτής του Κέντρου Ηθικής, Αειφορίας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και μέλος διοικητικών συμβουλίων διεθνών επιστημονικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.